Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν (1912 - 1941)

Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν

Υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν

     Ο μοναδικός Έλληνας που επέβαινε στο υποβρύχιο Perseus ήταν ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν, ο Νίκης όπως τον αποκαλούσαν οι δικοί του. Ο Ν. Μέρλιν γεννήθηκε το 1912, στο Παρίσι, πέρασε όμως τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα ενώ σπούδασε στην Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ο πατέρας του, Γεράρδος Μέρλιν ήταν γαλλικής καταγωγής η οικογένειά του όμως είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μητέρα του, Αλεξάνδρα Μεταξά ήταν Ελληνίδα και καταγόταν από την Κεφαλονιά. Υπηρέτησε στα υποβρύχια «Πρωτεύς», «Τρίτων» και «Γλαύκος».

     Ο υποπλοίαρχος Μέρλιν είχε ζητήσει ο ίδιος να μπει στο “Perseus”. Η μεγάλη του αγάπη για τα υποβρύχια τον "έσπρωχνε" προς το μεγάλο και σύγχρονο - για την εποχή του - βρετανικό σκάφος. Ήθελε να γνωρίσει από κοντά την τεχνολογία του. Επιπλέον, το “Perseus” μετά την εκτέλεση της επιθετικής του περιπολίας θα επέστρεφε στην Αλεξάνδρεια όπου έπρεπε να μεταφερθεί και ο Υποπλοίαρχος Μέρλιν για να τοποθετηθεί κυβερνήτης σε κάποιο από τα ελληνικά υποβρύχια.

Οχηματαγωγό Μέρλιν

     Ο Μέρλιν είχε ζητήσει από τον τότε Αρχηγό Στόλου Ε. Καββαδία να επιβιβαστεί στο “Perseus” και να μεταφερθεί με αυτό στην Αλεξάνδρεια. Έτσι κι έγινε. Με αυτό το υποβρύχιο όμως, που τόσο πολύ λαχταρούσε να δει από κοντά, ο Νίκης Μέρλιν έμελλε να κάνει το τελευταίο ταξίδι της ζωής του ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής και έξω από την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κεφαλονιά.

     Εις μνήμη του ονομάστηκε αργότερα το οχηματαγωγό “Υποπλοίαρχος Μέρλιν” το οποίο βυθίστηκε το 1972 μετά από σύγκρουση με το τάνκερ “World Hero”, παρασύροντας μαζί του στο βυθό 44 αξιωματικούς και ναύτες. Το ναυάγιο του οχηματαγωγού “Μέρλιν” έχει επίσης εντοπιστεί και βιντεοσκοπηθεί από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος -95 μέτρων, ανοιχτά του Πειραιά.