Καπετάν Χούμας

Μιλτιάδης Χούμας
Μιλτιάδης Χούμας

     O Μιλτιάδης Χούμας, υπήρξε ένας από τους πιο ηρωικούς Έλληνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννημένος το 1913 στη Σάμο, ήταν ένας γνήσιος θαλασσόλυκος που φυγάδευε με το καίκι του, το 'Ευαγγελίστρια', Έλληνες και Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Όταν το 1941 φθάνει στη Λεμεσό, το καίκι του, επιτάσσεται από το ελληνικό προξενείο. Ο Άγγλος Λοχαγός Michael Parish, παίρνει τον Καπετάν Χούμα στην οργάνωση Άλφα, (Force A) που διεξάγει ανορθόδοξο πόλεμο με έδρα το Κάιρο. Τον Ιανουάριο του 1942, δημιουργείται και η ΜΙ - 9 , η οργάνωση που διαθέτει έναν στολίσκο 16 καϊκιών. Έτσι με βάση το Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, Έλληνες και Άγγλοι κάνουν αποστολές στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ο Χούμας πραγματοποίησε 65 αποστολές σε εχθρικά ύδατα με πλήρωμα μόνο τριών ανδρών. Έκανε πάνω από 40 ταξίδια στα κατεχόμενα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό τη διάσωση 48 ανδρών των βρετανικών δυνάμεων, 100 Ιταλών στρατιωτών - μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας - και πολλών Ελλήνων. Συνελήφθη από τους Γερμανούς τρεις φορές αλλά κατάφερε να διαφύγει.

     Ήταν εκείνος που επιλέχτηκε για να φυγαδέψει τον Capes από την Κεφαλονιά και να τον μεταφέρει στην Σμύρνη. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού η διαδρομή ήταν γεμάτη εχθρικά πλοία αλλά και αεροπλάνα που περιπολούσαν στην περιοχή. Παρ' όλες τις αντιξοότητες ο Καπετάν - Χούμας κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του χωρίς απώλειες και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ (3 μέρες) !

     Στις 14 Μαίου του 1946 ο Βρετανός Υποναύαρχος Arthur George Talbot του απένειμε το Παράσημο των Διακεριμένων Υπηρεσιών ενώ είχε ήδη τιμηθεί και με το Παράσημο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.